Een andere kijk op zorg en verantwoordelijkheid
Kom op (voor) senioren
In een recente radio-uitzending sprak Georgette Fijneman, de directeur van Zilveren Kruis, over de problemen in de ouderenzorg in Nederland. Ze noemde het helpen met steunkousen voor ouderen geen passende zorg, omdat er betere alternatieven zijn. Maar de verantwoordelijkheid voor goede zorg ligt niet alleen bij zorgprofessionals; ook zorgverzekeraars spelen een belangrijke rol.
Bij de SeniorenPartij Alkmaar (SPA) zijn wij ons bewust van de diverse uitdagingen die onze ouderen dagelijks ervaren. Wij pleiten voor een zorgsysteem waarin de stem van de oudere centraal staat.
Wijkverpleegkundigen, die goed zijn opgeleid om hulpmiddelen te bieden, hebben het moeilijk door bureaucratische regels. Ze kunnen bijvoorbeeld geen elektrische hulpmiddelen voorschrijven zonder toestemming van een ergotherapeut. Dit maakt het moeilijk voor zowel zorgverleners als ouderen die deze hulpmiddelen nodig hebben. Zilveren Kruis zou de toegang tot zorg moeten vergemakkelijken in plaats van bemoeilijken.
Ons zorgsysteem werkt niet altijd goed. De betaling per behandeling leidt soms tot meer operaties voor meer inkomsten. Dit is een probleem dat vraagt om verandering. Zilveren Kruis moet ook kritisch kijken naar hoe zij zorgverleners kunnen steunen in plaats van hen te belemmeren.
In Nederland hebben zo’n 40.000 mensen hulp nodig bij het aantrekken van steunkousen. Met aantrekhulpen kunnen zij dit soms toch zelf, wat hun eigen regie geeft. Voor zorgmedewerkers is het aantrekken van steunkousen een veeleisende taak in hun dagelijks werk. Steunkousaantrekhulpen kunnen de fysieke belasting voor hen verminderen en het aantrekken aangenamer maken voor de cliënt.
Het is belangrijk goed te kijken wanneer welke hulp het beste past. Een zorgorganisatie opende bijvoorbeeld een Hulpmiddelenspreekuur Steunkousen en leerde zoveel mogelijk mensen zelf steunkousen aantrekken. Het scheelde een wijkteam 20% aan uren.
Het is tijd voor een andere aanpak. De procedures voor het verkrijgen van hulpmiddelen moeten eenvoudiger, zodat wijkverpleegkundigen beter hun werk kunnen doen. De focus moet liggen op het versterken van zowel zorgverleners als cliënten. Bij de SeniorenPartij Alkmaar (SPA) willen we het debat over zorg en verantwoordelijkheid verbreden.
Laten we niet alleen praten over wat passende zorg is, maar ook de rol van zorgverzekeraars bekijken. We moeten samenwerken aan oplossingen die de zorg voor ouderen verbeteren en hen helpen om waardig te leven. Verandering is nodig, en die begint bij ons allemaal.
Zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven en meedoen. Op een prettige en verantwoorde manier. Bij al onze afwegingen en beslissingen kijken wij daarom vooral naar wat dat betekent voor senioren. Zelfredzaamheid is het vertrekpunt. Waar dat niet lukt, ook niet met behulp van de eigen omgeving, ondersteunt de gemeente. De inwoner centraal en zorg op maat.