Behandeling begroting

Voor ons ligt een sluitende begroting voor 2025. De SeniorenPartij Alkmaar is blij dat dit gelukt is in een voor de gemeente moeilijke financiële tijd. Het college is erin geslaagd om met behoud van de doelstellingen uit het coalitieakkoord te komen tot een sluitende begroting.

Geen eenvoudige opgave zeker niet voor de komende jaren.

De gemeente Alkmaar blijft groeien. Om een aantrekkelijke gemeente te zijn en te blijven vraagt dit om investeringen. Voor infrastructuur, openbare ruimte, sport en cultuur voor jong en oud, waarbij iedereen zoveel als mogelijk mee moet kunnen doen. Zodat Alkmaar een prima plek blijft om te wonen, te werken en te recreëren.

Hiervoor heeft Alkmaar een investeringsbedrag van zo’n 53 miljoen beschikbaar. Noodzakelijke voorzieningen kunnen in de toekomst onder druk komen te staan. Dat zal maatschappelijke consequenties hebben. Op dit vlak is er dus samenwerking nodig in onze Raad. Daartoe roep ik u allen dus op.

Woningbouw heeft absolute prioriteit. Helaas bezit de gemeente maar weinig grond waarop deze zo broodnodige woningen gerealiseerd kunnen worden. Het coalitieprogramma is hierin buitengewoon helder. We zorgen voor de voorwaarden waaronder betaalbare woningen kunnen worden gerealiseerd en we zien de afgelopen maanden verschillende projecten ter besluitvorming voorbij komen. Bijv. het Jaagpad, Leko, De Staalmeesters. Dat geeft ons vertrouwen waarbij we nogmaals de aandacht willen vestigen op doorstroming in de huizenmarkt. De senior die van een grotere woning naar een kleinere woning wil verhuizen maar daar niet of nauwelijks in slaagt als gevolg van niet beschikbare woningen of de enorme verschillen in huurprijzen. Eerder had de SeniorenPartij Alkmaar al aandacht gevraagd om mee te denken in oplossingen om deze zogeheten ‘verhuisboete’ te voorkomen. (huurprijs verschil bij kleiner wonen)

Bij alle ontwikkelingen blijft het van belang dat we er goed kunnen komen. Een goede bereikbaarheid en veilig op weg zijn is van grote betekenis. Met de auto, de fiets of het openbaar vervoer. De verschraling en de stijgende kosten van het busvervoer in Alkmaar vinden wij echt een groot probleem. Op deze manier wordt het steeds moeilijker om het sociale leven overeind te houden want niet iedereen kan gebruik maken van de fiets of een auto.

Bij verdere ontwikkeling van nieuwe woon/werkgebieden is ontsluiting voor de diverse verkeersdeelnemers van essentieel belang. Een nieuwe wijk als bedrijventerrein Oudorp is daarvan een voorbeeld. Veel nieuwe bewoners en nog steeds een hoge uitgaande forensenstroom naar buiten onze gemeente. Daar is de fiets/scooter geen alternatief.

Seniorenagenda

Citaat: “Het leven van ieder mens wordt al eeuwen beschouwd vanuit de overweging of die nog een waardevolle bijdrage kan leveren/levert, dan wel meer een blok aan het been van de maatschappij is. Waarbij de focus is gaan liggen op de financiële waarde in plaats van op de menselijke waarde.

Gelukkig zijn er echter genoeg initiatieven die ouderen weer betrekken en hun toegevoegde waarde zien. Want leeftijd bepaalt niet of je waardevol bent voor een samenleving, wat je verdient voor de staat ook niet, wel of jij je hart op de goede plek hebt zitten en bijdraagt aan de verbinding.

Wij begrijpen dat de enorme tekorten in de zorg en begroting, de toenemende vergrijzing en de toenemende inflatie en onrust op het wereldtoneel, ervoor zorgt dat men neigt naar noodgrepen. Maar inspelen op tekorten en angst waarbij men het moreel kompas compleet uit het oog verliest heeft nog nooit een samenleving gediend. Het leidt enkel tot verder verval en lange termijn problematiek.

Natuurlijk is dit altijd een filosofisch vraagstuk waarop het juiste antwoord lastig te geven is. Maar laten we de geschiedenis niet herhalen en de toekomst daadwerkelijk rooskleuriger maken door ons niet te laten verleiden door kortdurend gewin. Het ware goud zit namelijk in ons, en niet in het systeem. Laten we dus daarin investeren”.

Neem de Seniorenagenda; voor ons een voorbeeld hoe je de stem van een groep mensen hoort en er ook nog wat mee doet. Een seniorenagenda met duidelijke doelstellingen, met een tijdpad. Met als motto niet over senioren maar met senioren. De oprichting van het seniorenpanel is een doel dat is opgenomen. Prettig ouder worden en vitaal blijven. In de Seniorenagenda staat ook wat we al doen en wat beter kan.

Op onderdelen zijn er resultaten te zien:

1. Het instellen van een seniorenpanel, waarvoor grote belangstelling was

2. Een afgerond woononderzoek Companen, samen met Vonk. Vraag: wanneer worden deze resultaten besproken in de commissie?

3. De start van vitaliteitsmarkten. Vraag: hoe staat het ermee, hoeveel zijn het er tot nu? En wat zijn de reacties?

4. Het inzetten van Iza/Gala gelden voor langere termijn. Vraag: Van de effecten hiervan willen wij graag een memo zien ter bespreking in de commissie

Wij lazen in de krant: Jaarlijks bijna honderd doden bij valpartijen op straat. Ondanks de ernst van deze ongevallen worden ze vaak niet als verkeersongelukken geregistreerd omdat er geen andere weggebruikers bij betrokken zijn. We spreken dan van vergeten verkeersslachtoffers. Iedereen moet veilig door de stad kunnen lopen. Daarom moeten we alle stoepen en wegen elke twee jaar inspecteren en maandelijks steekproeven nemen hoe de openbare ruimte erbij ligt. Er moet geld vrijgemaakt worden om alle stoepen en wegen die in slechte staat zijn op te knappen. Daar horen de raad en het college voor te zorgen, voor een veilige stad. Niet alleen maar aandacht voor meer camera toezicht maar juist ook voor onderhoud aan openbare ruimte.

Vraag aan de portefeuillehouder:

A Kunt u ons een overzicht geven van de stand van zaken van het wegdek (dus stoepen en wegen) in Alkmaar, dus van de binnenstad, de wijken en de dorpen? Wij krijgen hiervan graag een memo. Want voorlichting over valpreventie alleen is niet voldoende.

We zien ook mensen buiten de samenleving vallen. Door verschillende oorzaken komen zij op straat te staan en zijn dan aangewezen op onze hulp. We hebben in Alkmaar een dag- en nachtopvang, allerlei andere vormen van hulp maar het lijkt er soms op dat het – ondanks alle maatregelen en acties tot nu – niet of nauwelijks oplossingen biedt. We moeten opboksen tegen de opvattingen dat een ieder moet worden geholpen, al dan niet gericht op een zelfstandig bestaan, zonder of met zo min mogelijk overheidsbemoeienis maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Wij zijn benieuwd naar de inventarisatie van de werkelijke omvang van dak- en thuislozen. Wij horen alarmerende berichten dat mensen met een indicatie niet geholpen kunnen worden omdat er capaciteitsgebrek zowel in panden als handen ontbreekt.

Vragen aan de portefeuillehouder:

A Hoe ver staat het met de inventarisatie van dak- en thuislozen en wanneer kunnen wij de resultaten daarvan bespreken?

B Wat is de stand van zaken rond het realiseren van diverse woonvoorzieningen te denken valt aan bijv. Fentura (Omval)

C Hoe staat u tegenover een project zoals Skaeve Huse? Is dit in Alkmaar te realiseren? Skaeve Huse is een speciale woonvorm van kleine woningen voor mensen die niet goed in een gewone woonomgeving passen. Ze veroorzaken daar vaak door hun persoonlijke problemen voor overlast. Ze wonen dan zelfstandig maar krijgen dagelijkse hulp van een sociaal werker of zorgverlener. In meerdere gemeenten is dit al succesvol gebleken. Graag een reflectie hierop. De SeniorenPartij Alkmaar overweegt om samen met het CDA op korte termijn een motie in te dienen rondom Skaeve Huse.

De SeniorenPartij Alkmaar merkt en ziet de nare gevolgen van de werking van de AVG. Regelmatig lezen we in het nieuws dat er door deze privacyregels niet goed tussen partijen samengewerkt kan worden met alle gevolgen van dien. Net nog in de krant gelezen met als uitkomst weer een vrouw overleden door stalking en bedreiging van een ex. Met als kop in de krant: de gemeente wist ervan.

De belastingdienst weet alles van ons, onze gegevens liggen regelmatig op straat door hackers of worden doorverkocht maar als wij een bloemetje wil sturen naar een zieke collega krijgen we niet een adres of telefoonnummer. Samenwerken zonder elkaar te kunnen bereiken? Dat gaat niet goed. Laten we hier eens kritisch naar kijken met zijn allen.

In de inleiding zei ik het al, het is niet eenvoudig met behoud van de doelstellingen uit het coalitieakkoord te komen met een sluitende begroting. Uitgangspunt is voorzieningen tegen een normale prijs, investeringen zoals eerder genoemd blijven overeind en het lastenniveau blijft laag. Voor ons zijn dat wezenlijke kernpunten en we zijn blij dat terug te zien in de voorliggende begroting. We weten dat er bij ongewijzigd rijksbeleid moeilijke tijden aankomen. En dat de inwoners de gevolgen hiervan gaan merken.

Vragen aan de portefeuillehouder:

A Kunt u aangeven op welke beleidsterreinen een financiële heroriëntatie zal moeten plaatsvinden?

B Welke actie is er tot nu toe door de wethouder financiën, al dan niet in samenspraak met andere wethouders, richting het Rijk en/of de VNG ondernomen?

V

Uit de stukken hebben we begrepen dat we na deze begrotingsbehandeling het college de discussie samen met de gemeenteraad zal starten om het hoofd te kunnen bieden aan de toekomstige financiële positie en dus gevolgen voor onze inwoners.

Dat er keuzes gemaakt moeten worden staat voor de SeniorenPartij Alkmaar wel vast. Wij zullen hierbij onze verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan en dat moeten we dus als gehele gemeenteraad aanpakken.

Ten slotte zou ik graag iedereen in de gemeenteraad wat meer verdraagzaamheid, wat meer begrip voor elkaar toewensen. Dat mensen weer normaal met elkaar over straat kunnen gaan, geen angst te hoeven hebben. Laat iedereen, met respect voor elkaars opvattingen – en met nadruk voorzover deze binnen ONZE wet- en regelgeving vallen – een plek in onze samenleving vinden.

De motie: ‘Verbinding in het heden door kennis van het verleden’ is bijna unaniem aangenomen! (op 1 stem na) afgelopen maandag tijdens de behandeling van de begroting afgelopen gemeenteraad.