In het nieuws; op de bres voor de brug

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20240102_59704032

’Doodzonde als dit bruggetje verdwijnt.’ Actie uit Stompetoren krijgt bijval uit de politiek

Het bruggetje is een pittoresk element in het landschap, vindt Sasja Spek van de Senioren Partij Alkmaar.
Het bruggetje is een pittoresk element in het landschap, vindt Sasja Spek van de Senioren Partij Alkmaar.© jjfoto.nl / Jan Jong

Connie Vertegaal

Dinsdag 2 januari 2024 om 17:54

STOMPETOREN

De actie ’Brug moet blijven!!!’ in Stompetoren krijgt bijval uit de Alkmaarse politiek. Fractievoorzitter Sasja Spek van Senioren Partij Alkmaar (SPA) vindt het doodzonde als het bruggetje verdwijnt.

Omwonenden van het bruggetje over de Noordervaart werden vlak voor kerst overvallen door een brief met de mededeling dat de gemeente de brug wil weghalen. De brug zou geen nut meer hebben nu de bushalte is verplaatst.

In Stompetoren wordt daar heel anders over gedacht. Voor omwonenden is het bruggetje de levensader voor hun burencontact. En de brug maakt een mooi wandelingetje mogelijk vanuit Stompetoren. Bovendien is het gewoon een charmant bruggetje, wat er altijd heeft gelegen en waar iedereen aan is gehecht.

Plompverloren

Waarom moet het bruggetje weg, vraagt nu ook Spek in een open brief aan de wethouders Robert te Beest en Anjo van de Ven. Ze wil er een politieke discussie over voeren. „Het is ongelukkig gegaan. Mensen kregen plompverloren de brief dat het bruggetje weg moest. Los daarvan vragen wij ons af: wat zijn de argumenten om die brug weg te halen, want wij zien ze niet.”

Buurman Maurice Peeters en Dorpsraadvoorzitter Sylvester Liefting op het bruggetje, waar grote spandoeken aan hangen.
Buurman Maurice Peeters en Dorpsraadvoorzitter Sylvester Liefting op het bruggetje, waar grote spandoeken aan hangen.© jjfoto.nl / Jan Jong

Integendeel. Spek voert in haar open brief een stortvloed argumenten aan om het bruggetje te laten liggen. Dit soort bruggetjes zijn volgens haar een charmant en pittoresk element in het landschap, dragen bij aan de culturele identiteit van de polder en de aantrekkelijkheid van het gebied. Het bruggetje stimuleert recreatieve activiteiten zoals wandelen en picknicken. Bruggetjes als die in Stompetoren kunnen gevoelens van nostalgie oproepen, gemeenschappen samenbrengen, sociale cohesie bevorderen en kunnen een positieve impact hebben op het milieu en de levenskwaliteit van mensen.

Technocratisch

„Ik heb ook niet gehoord dat er ongelukken zijn gebeurd”, zegt Spek. „Dus ik hoor graag waarom het bruggetje weg moet. Het lijkt nu een beetje technocratisch: zo van de bushalte is weg, dan kan dat bruggetje ook weg. Maar het bruggetje betekent veel meer voor de mensen.”