Zilveren kracht in Alkmaar

Ingezonden brief n.a.v. “Zilveren kracht in opmars”.
Alkmaar, 22 maart 2013.

Zilveren kracht in Alkmaar.

Geachte redactie,

De gemeente Alkmaar gaat binnenkort de conferentie “zilveren kracht” organiseren.
Men wil ,aldus het artikel, de vitale grijsaard inzetten op velerlei terrein. Genoemd wordt o.a. het Seniorenweb en het Gilde Nederland. Stuk voor stuk waardevolle zaken. Gewezen wordt ook nog op de vele vormen van vrijwilligerswerk, huisbezoek e.d. Achtergrond van de activiteiten is zo lang mogelijk de kennis, ervaring en levenskunde in te zetten omdat dat de beste manier is om gezond en vitaal ouder te worden.
Het lijkt erop dat de genoemde activiteiten vooral zijn afgestemd op de reeds met pensioen zijnde oudere maar er is veel meer aan de hand.

Het UWV meldde in februari 2011 dat de werknemer van 48 jaar of ouder bij het verliezen van de baan slechts 2% kans heeft op een nieuwe baan. UWV noemt die leeftijdscategorie senior en slecht bemiddelbaar! Reden voor het UWV om extra aandacht aan deze doelgroep te besteden.
Het lokale seniorenbeleid moet naar onze indruk hierop aansluiten en aandacht schenken aan de sociaal economische kant. Met andere woorden: De gemeente Alkmaar zou hierin een rol moeten en willen spelen. Zoals in het verleden afspraken werden gemaakt met werkgevers om op de arbeidsmarkt moeilijke plaatsbare jongeren aan werk te helpen zou ook in regionaal verband de hand naar senioren moeten worden uitgestoken. Alleen aandacht voor vrijwilligerswerk, huisbezoeken, musical opvoeren e.d. is veel te mager. Overigens past een dreigende sluiting van het seniorenontmoetingspunt “de Vlijthof ” in de Mare natuurlijk niet in de te ontwikkelen visie op de vitale ouderen.

Wij zijn er van overtuigd dat naast al het vrijwilligerswerk e.d. het hebben van een baan heel veel problemen voor het individu maar ook de samenleving kan wegnemen. Denkt u maar aan de financiële- maar ook sociale armoede onder senioren.

Kortom, wij juichen het houden van zo’n conferentie zeker toe maar hopen dat partijen het niet beperkt houden tot mooie activiteiten voor reeds gepensioneerden maar dat er ook ruimte is voor een actief sociaal/economisch seniorenbeleid.

Met vriendelijke groet,
Arie Epskamp
Voorzitter SeniorenPartij Alkmaar (SPA)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *